Ortodonti (Tel Tedavisi)

Ortodontik Tedavi Kimlere Uygulanabilir ?

Ortodontik tedavi her yaştaki kişilere yapılabilmektedir fakat çocuklarda büyüme gelişme döneminde çenelerin büyüme potansiyelinden faydalanılarak yapılan bir ortodontik tedavi daha kolay olur ve daha kısa sürer. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Dişleri ilgilendiren tedaviler hemen her yaşta yapılabilir; yeter ki dişler ve çevre dokular sağlıklı olsun. Fakat çene kemiklerini ilgilendiren anomalilerde yani kemik yapısında bir problem var ise büyüme gelişme sonlanmadıysa fonksiyonel ve hareketli apareyler ile yapılabilirken yetişkin hastalarda bu düzeltme ancak ameliyatla sağlanır. Süt dişlenme dönemi okul öncesi yıllarda yapılan alışkanlık kırıcılar ve çene genişletme apareyleri çocuğun parmak emme, dudak yeme, ağıza yabancı cisim sokma gibi alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunların mümkün olduğu kadar azaltılmasına yönelik uygulamalardır. Karışık dişlenme dönemi ilkokul çağı çocuklarını kapsar, ağızda hem daimi hem de süt dişlerinin bulunduğu dönemdir. Bu dönemde zamanından önce veya sonra süt dişlerinin kaybedilmesi alttan gelen daimi dişlere rehberlik edememesi sonucunda birtakım yer darlığı problemleri oluşabilir. Daimi dişlenme döneminde diş dizilerindeki bozukluklar diş çekimi yapılarak veya yapılmadan sabit ya da hareketli aygıtlarla düzeltilebilir.

Tedavi Süresi Nedir ?
Tedaviden Sonra Dişler Eski Haline Geri Döner mi ?

Ortodontik tedavinin süresi 6 ay ile 3 yıl arasında değişmektedir. Tedavi bittikten hemen sonra dişin etrafındaki yapılar (periodonsiyum) dişlerin yeni konumuna uyum sağlayamadığından ve kemik dokusu olgunlaşmadığından apareyler çıkarıldıktan sonra dişler eski yerlerine dönebilirler. Bunu önlemek için düzelmiş dişlere yapılacak başka aygıtlarla oluşan durumu sabitlemek yani pekiştirmek gerekir. Tedavinin bu son aşamasına pekiştirme tedavisi denir. Bu dönemde de çocukların dişlerine gereken özeni göstermesi şarttır.

Ortodontik Tedavinin Sağladığı Faydalar Nelerdir ?

  • Dişlerin çene kemiğinde düzgün şekilde yerleşimi, kapanış bozukluklarından kaynaklanan eklem, baş, boyun ağrılarını ortadan kaldırır.
  • Konuşma fonksiyonunuzu düzeltir.
  • Yüz güzelliğine katkıda bulunur. Dişlerle beraber yumuşak doku profili de düzelir. Bu sayede hastaların psikososyal gelişimi olumlu yönde etkilenir, özgüvenin artmasını sağlar.
  • Dişlerin çapraşıklıklarının düzeltilmesi ile ağız hijyeni daha kolay sağlanır. Böylece arayüz çürüklerinin oluşumu engellenir.
  • Plak temizliğinin etkili yapılabilmesi, oluşabilecek dişeti hastalıklarına engel olur.

Ortodontik Tedavi Süresince Dikkat Edilmesi Gerekenler

Braketler uygulandıktan sonra dişlerde hassasiyet, yanak içlerinde yaralanmalar olabilir. Bu şikayetler bir hafta en fazla on gün süre içinde kaybolacaktır. Şikayetlerinizi azaltmak için size verilen özel mumları kullanabilirsiniz. Tedavimiz süresince dişlerin çok düzenli olarak fırçalanması gereklidir. Günlük ortodontik tedavi gören hastalarda çürük görülme sıklığı artmakta ve yeterli temizlik sağlanmazsa braketlerin etrafında beyaz renkli lekeler oluşabilmektedir Fırçalama işlemi braketlerin etrafında birikinti kalmayana kadar devam ettirilmelidir. Diş etlerinizin sağlığı da diş fırçalamanızın doğru yapılmasına bağlıdır. Ortodontik tedavi sırasında sert yiyeceklerden (kuruyemiş, erik, cips vb.) uzak durulmalıdır. Tüm sert gıdalar ufak parçalar haline getirilerek yenmelidir. Tedavi süresince 4-5 haftada bir kontrolleriniz olacaktır.Tedavinizin amacına ulaşabilmesi için randevularınıza sadık kalmanız gerekmektedir. Tedaviniz sırasında verilecek olan ağız dışı ya da ağız içi aygıtlar, size belirtilecek sürelerde ve şekillerde düzenli olarak kullanılmalıdır. Aksi halde istenildiği gibi bir sonuç almak imkansız olacaktır.