Protetik Diş Tedavisi (Protez)

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİNDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR ?

Sabit Protezler

Yeterli diş dokusu desteği olmayan ve dolgu materyali ile restore edilemeyecek büyüklükte madde kaybı yaşayan dişlerde doku kaybının büyüklüğüne göre dişin bir bölümünü içine alan inley-onley restorasyonlar veya dişin tamamı küçültülerek kuron restorasyonu yapılabilmektedir. Bir veya daha fazla diş eksikliği olduğu durumlarda ise boşluğun iki tarafındaki dişlerin küçültülerek destek olarak kullanıldığı protezler köprü protezleridir. İnsanların sosyal hayatlarındaki değişimler, diş hekimliğindeki ilerleyen teknoloji ve protetik tedavilerdeki gelişmeler, hastaların estetik ve fonksiyonel beklentilerini artırmış, yaşam standartlarını yükseltmiştir. Özellikle estetik beklentinin artması ile alt yapıda kullanılan metal alaşımları yerini üstün estetik ve biyouyumlu materyallere bırakmıştır.

Hareketli Protezler

Hasta tarafından takıp çıkartılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan apareylerdir. Yeni yapılmış bir hareketli proteze alışmak biraz zaman alabilir. Ağız dokularının yani yanak, dudak ve dil kaslarının yeni proteze uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Bu süreçte yemekleri küçük lokmalar halinde ağza almak, iki taraflı çiğneme yapmak ve protezi devamlı ağızda tutmamak gerekir. Geceleri çıkarıp temizleyerek ıslak bir kâğıt havluya sarmak veya içi dolu bir kaba koymak gerekmektedir. Böylece ağızdaki yumuşak dokular dinlenir, mantar ve bakterilerden kaynaklı enfeksiyonların önüne geçilmiş olur.

Total - Tam Protezler

Ağızda dayanak olarak alınacak hiç diş kalmamışsa kuvvet iletimi, destek ve tutuculuk, protezin doku yüzeyine oturmasıyla sağlanır. Tamamen doku destekli protetik uygulamalar total protez diye adlandırılır. Bu protez türü damak protezi olarak da bilinir.

Zirkonyum Restorasyonlar

Yüksek dirence sahip, biyouyumlu, dayanıklı ve estetik restorasyonlardır. Zirkonyum oksitin doğal diş rengine yakın bir materyal olması ve kuvvetler karşısında en az onun kadar dayanıklı kalması, sabit ve implant üstü protezlerde zirkonyum seramiklerin kullanılmasını yaygınlaştırmıştır.

Empress kuronlar; metal veya zirkonyum oksit gibi alt yapı materyali kullanılmadan tamamı seramikten oluşan dayanıklılığı artırılmış ve ışık geçirgenliği oldukça iyi olan yüksek estetik özelliklere sahip restorasyonlardır.

Laminate Restorasyonlar: Dişlerdeki şekil, renk, form ve boyut bozukluklarını tedavi etmek için diş yüzeyinin minimal düzeyde aşındırılması sonucu ve yaprak şeklindeki porselenlerin yapıştırılması ile elde edilen doğal dişe yakın oldukça estetik restorasyonlardır.