TR
TR
Restoratif diş dolgusu, kaybolan doğal diş yapısının yerine tamir ve estetik amaçlı koyulan beyaz(kompozit) ya da siyah(amalgam) dolgulardır.
Amalgam dolgunun gri-siyah renkte olması ve çürük görüntüsü oluşturması, estetik dolgu olarakta isimlendirilen beyaz(kompozit) diş dolgusunun zamanla daha fazla tercih edilmesine yol açtı. Beyaz rengi ile uygulandığı dişte estetik bir görünüm sağlayan bu dolgular yeterli sağlamlık ve görüntüyü sağlayarak yapılan restorasyonun hekim ve hastalarda daha fazla kabul görmesine yardımcı oldu.
Estetik olan ön dolgular yani bondingler, diş boyunun uzatılması ya da istenmeyen diş aralıklarının kapatılması işlemlerinde sıkça kullanılmaktadır.
Restoratif diş tedavisi hem estetiklik hem de dişin kaybettiği fonksiyonu geri kazandırmak için uygulanan tedavi yöntemleridir. Çoğunlukla çürük dişlere uygulanan beyaz dolgu olarak düşünülse de restoratif diş tedavisi; diş yapısının çeşitli nedenlere bağlı rahatsızlıkların yol açtığı diş formlarındaki bozulmaları düzeltmek, restore etmek, dişin fonksiyon ve estetiğini iade etmek ve en önemlisi soruna sebep olan unsurların yeniden oluşmasını önleyici tedbirleri alacak koruyucu diş hekimliği prensiplerini uygular. Kısacası, uygulanan tedavi yöntemleri sadece estetik amaçlarla değil dişe fonksiyonelite kazandırmak ve korumak amacı ile uygulanan tedavi yöntemleridir.
Restoratif diş tedavisinden sonra dikkat etmeniz gereken herhangi katı bir kural yoktur. Dolgu sonrası dişte bir hassasiyet oluşumu çürüğün ne kadar büyük ve ne kadar derin olduğuna bağlıdır. Derin ve büyük çürüklere yapılan dolguların ardından 2-3 gün gibi geçici bir süre hassasiyet hissedilebilir.