Diş eti kanamasının sebebi nedir?
Diş eti kanamasının sebebi nedir?
Bu genellikle gingivitis (diş eti iltihabı) olarak da bilinen diş eti hastalığının bir belirtisidir. Diş eti iltihabı, diş etlerinin iltihaplanmasıdır ve ağız boşluğunu etkileyen en yaygın rahatsızlıklardan bir tanesidir. Diş eti kanaması çoğunlukla diş eti çizgisinde plak ve/veya tartarın birikerek çoğalması nedeniyle oluşur. Plak, diş eti çizgisinde tahrişe neden olan yapışkan bir bakteri tabakasıdır ve yiyecek artıklarıyla birleşerek dişleri etkileyebilen asitler oluşturur. Plak oluştuktan ve mineralleştikten sonra tartar haline gelir. Diş eti kanaması ile sonuçlanan iltihaplanmaya bu plak/tartar oluşumundaki bakteriler neden olabilir. Diş etleri kızarabilir, hassas hale gelebilir ve şişebilir. Ayrıca diş eti kanamasının ağız kokusu, diş eti çekilmesi ve diş hassasiyeti ile de ilişkisi vardır.
Risk Faktörleri Nelerdir ve Diş Eti Kanaması Nelere Yol Açar?
Diş eti kanamasını kontrol etmek önemlidir, çünkü tedavi edilmediğinde diş eti kanaması periodontal hastalıklara yol açabilir. Bu, dişlerin etrafındaki destekleyici kemiğin kaybedilmesini de kapsar, ardından dişin kaybedilmesiyle sonuçlanır. Bu yüzden ağzınızda plak oluşumunu önlemek çok önemlidir. Dişler düzgün şekilde fırçalanarak ve diş ipi kullanılarak plak temizlenebilir. Ancak tartar oluştuğunda profesyonel diş temizliği için diş hekimine veya dental hijyeniste gitmek gerekir. Kötü ağız hijyeni diş eti kanaması için önde gelen nedendir. Plağın temizlenmesi, çoğu diş eti hastalığı vakasını tersine çevirir.
Diş eti kanamasına neden olan diğer faktörler:
- Çok sert fırçalama
- Gebelik sırasındaki hormonal değişiklikler
- Hatalı diş ipi kullanımı
- Maloklüzyon (kapanış bozukluğu)
- Sigara içme
- Enfeksiyon
- Kötü beslenme
- Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı
- C veya K vitamini eksikliği
- Diyabet
- Kalp hastalığı
AAP’ye göre, her 4 kişiden 3’ü bir çeşit diş eti kanamasından yakınmaktadır. Dişlere doğru şekilde bakılmamasıyla yavaş yavaş ilerleyen diş eti hastalığı, dişleri destekleyen kemiği bozabilir. Periodontal hastalık olarak da bilinen bu durum önlenebilir. Amaç, bu hastalığın ilerleyişini durdurmaktır. Uygun ağız ve diş sağlığı bakımı bu noktada çok önemlidir.
Diş eti kanaması ayrıca temel sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Diyabet, diş eti hastalığı için bir risk faktörü olduğu gibi tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları da diyabeti daha kötü hale getirebilir. Bazı insanların kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sağlık sorunları ile diş eti hastalıkları arasında potansiyel bir ilişki de olabilir. Kötü ağız sağlığına sahip hastalar, tüm vücudu etkileyen bir inflamatuvar süreç (iltihabi süreç) yaşayabilir.
3 Yorum